Zapraszamy na wydarzenie towarzyszące EFK 2019 - Festiwal "Winiarze i przyjaciele"
Drugi dzień festiwalu „Winiarze i przyjaciele” Wydarzenie połączy dolnośląskich winiarzy i piwowarów zrzeszonych na Dolnośląskim Szlaku Piwa i Wina z przyjaciółmi ze świata gastronomii oraz rzemieślnikami oferującymi wysokiej jakości produkty regionalne. Spotykamy się na Torze Wyścigów Konnych Partynice. Każdy z wystawców zaprezentuje swoje najlepsze produktu, winiarze podzielą się swoją historią, w trakcie organizowanych warsztatów będziecie mieli okazję poznać bliżej wino z różnej strony, czasami w dość kontrowersyjnych połączeniach. Ideą wydarzenia jest rozsmakowanie Wrocławian i nie tylko, w regionalnych produktach oraz odczarowanie wina, jako napoju dla elit.
W trakcie festiwalu, poza formą sprzedażową, będziecie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez osoby od lat związane z winem, przyłączyć się do wspólnego gotowania z Walentym Kanią który postara się pokazać niekonwencjonalne a czasem kontrowersyjne podejście do kuchni. Piotr Andruszko zainspiruje Was do nowego spojrzenia na potrawy z grilla, którego tak wszyscy lubimy!
11:30-12:30 Niedzielne śniadanie. Na dolnośląskie wino zawsze jest dobry czas! Śniadanie przygotują: Marcin Janiszewski oraz Piotr Andruszko
12:00-13:00 Degustacja win białych/ Jak degustować wino. Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi
12:30-13:15 Kiszone warzywa do wina, czy to się może udać? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
13:30-14:30 Degustacja win czerwonych/ Jak degustować wino. Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi
14:00-14:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
15:00-16:30 Wino i Wołowina. Wspólne grillowanie z publicznością
16:45- 17:30 Dolnośląski Szlak Piwa i Wina. Czy wino idzie w parze z piwem? Prowadzenie: Maciej Nowicki
18:00 Zakończenie festiwalu